2022-02-28 08:22:47• hírek • Bede Emőke

Egy híján kilencven éve biztosítják a lakosság védelmét

Fotó: Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség
Fotó: Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség

A mai polgári védelmi szervezetek, a légvédelmi egységek Európa legtöbb országában, így Romániában is az első világháború után jöttek létre.

Romániában 1933-ban fogadták el a hatósági légvédelem kiépítésére vonatkozó jogszabályokat; királyi rendelettel hozták létre a polgári védelmet azzal a céllal, hogy védelmet biztosítsanak a lakosságnak az esetleges háborús, de főként légi támadások esetén. 2005-ben létrehozták az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget, mely a Polgári Védelem Parancsnokságát és a Tűzoltó Felügyelőséget egyesítette. Az évtizedek során a polgári védelmi szolgálatnak többször változott a neve, de a lényeg mindig ugyanaz volt: megszervezni a lakosság védelmét a természeti csapások, katasztrófák, robbanások, gázszivárgások, légi támadások alkalmával.


Negyvenöt életet sikerült megmenteni 2021-ben
 

2021-ben a Szatmár megyei katasztrófavédelem 21.733 intervenciót végzett, mely azt jelenti, hogy naponta átlagosan 60 alkalommal vonultak terepre a lánglovagok, beleértve az önkéntes és privát tűzoltócsapatokat is. A 21.733 bevetés közül 21.669-et a hivatásos tűzoltók végeztek (ebbe beletartoznak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében végzett feladatok is), az önkéntes csapatok pedig összesen 19 alkalommal léptek fel a különféle vészhelyzetekkel szemben. A hivatásos és önkéntes bajtársak közösen 44 bevetésen vettek részt, egyetlen alkalommal pedig egy privát csapat orvosolta a kialakult helyzetet.


Ami a vészhelyzet típusát illeti, 251 alkalommal lakóházakhoz és gazdasági melléképületekhez, valamint cégek telephelyére, 23-szor égő növényzethez riasztották a tűzoltókat, a SMURD-rohammentősök pedig 5584 küldetést teljesítettek. A „más vészhelyzetek” kategóriában a hatóság 1061 intervenciót emel ki, ezek közül 21 árvízi mentés volt, 1 beavatkozást egy veszélyes időjárási jelenség tett szükségessé, 998 alkalommal járványügyi intézkedésről volt szó, 25-ször pedig fel nem robbant bombákhoz, rakétákhoz riasztották őket.


Mivel a 2021 még mindig a pandémia árnyékában telt, ezért a járványügyi megelőzéssel kapcsolatos feladatok is nagy terhet róttak a katasztrófavédelem vállára, hisz nem kevesebb mint 14.139 tájékoztató tevékenységet kellett szervezniük a lakosság számára.


Végül, de nem utolsósorban a katasztrófavédelem összesítéséből az is kiderül, hogy 2021-ben öten vesztették életüket a Szatmár megyei tűzesetekben, hárman megsérültek, negyvenöt személyt azonban sikerült épségben kimenekíteni. A tűzoltók azonban nem csak emberéleteket, hanem különféle javakat is mentettek, ezeknek értéke kb. 44 millió lejre tehető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: